Hva er hverdagsballett

Fra du er 6 år lærer du deg å sitte tålmodig på en stol. En veldig brå overgang for mange. Timene i stol er lange og friminuttene korte. Senere blir det ikke bedre og livet oppe av stolen utspiller seg for det meste på en vatret plan flate. 

Et barn vokser og utvikler seg til et voksent individ, helt av seg selv. Du blir utstyrt med armer og ben som kan gjøre det utrolige. Dine lemmer vokser ut fra et sentrum som holder alt sammen. Sentrum består av ryggraden, brystkasse og bekken, med muskulatur som både holder den stabil men også bevegelig.


Muskelsystemene som utvikles i skuldre, mage, nakke osv er svært gjennomtenkte og klare for et liv med fysiske utfordringer. De fysiske utfordringene uteblir i dag mens de psykiske utfordringene har tatt over. Det gir mindre muskelstyrke og mer muskelspenninger.


Hva gjelder finmotorikk og koordinasjon for vår mann i gata har vi sannsynligvis lavmål i dag. Dette er ingen nyheter og ut fra en oppblomstring av muskel- og leddrelaterte problem, samt en sykere befolkning, har helse vokst på dagsorden de siste 30 årene. Jeg som naprapat er et produkt av et behov skapt av denne livsstilen som det moderne samfunnet bringer med seg. 


Det jeg taler om og mener med "hverdagsballett" er i forebyggende henseende. Det handler om å lære seg å bruke kroppen i hverdagen. Framfor alt gjelder det å forstå hvordan man skal belaste hofter, rygg og skuldre. Om du trener i gymmen 3 timer i uken og gjør øvelsene ganske bra blir det dessverre for lite om man gjør feil i de resterende 109 våkne timene, om du skal endre på noe. Om du er bevisst på hvordan du belaster kroppen hver dag kan du bruke hverdagen til å endre et dårlig mønster, ta kontroll og komme deg ut av en smertetilstand. Med "hverdagsballett" mener jeg å bevege seg meget bevisst, smidig som en katt. Det handler om å lære seg å bruke "alle" sine ledd, slik at belastningene blir fordelte, og slik at "alle" ledd blir underholdt med muskelaktivitet og sirkulasjon slik at de kan opprettholde en frisk tilstand.


Det er relativt enkle prinsipper å forstå, men de kan være vanskelig å implementere. Det tar gjerne en del tid og øvelse for å bli flink i "hverdagsballett", som i all annen idrett. 


(Mer konkret informasjon kommer)